”Rüştü elindeki gazetenin tarihine göz attı. 10 Ocak 1945 Duvardaki Saatli Maarif Takvimi 16 Ocak 1945’i gösteriyor. Gazete bu sabah gelmişti. İstanbul’dan neredeyse bir haftada. Normalde dört günde yetişirdi gazeteler. Ama kış basmıştı ortalığı gene iyi sayılırdı. ‘Gözünü sevdiğimin İstanbul’u! Kara tremşe üç gün, dört gece buradan Narlı İstasyonu’na gideceksin.
Alamanlara, Caponlara yakında savaş ilan edecekmişiz. Alaman nere, Capon nere? Siyaset bu! Öyle lazım geliyormuş! Ajans haberleri de savaş haberlerini verip duruyor. Alamanlar bir eyice irezil oldular. ‘Yalan değil ben de azıcık buzucuk Alamancıyım ama aklımı başıma çabuk devşirdiler. Ne de olsa münevver insanlarla düşüp kalkıyorum. Müddümümi olsun, kaymakam bey olsun, sonra efendime söyleyeyim, Ziraat Bangası müdürü olsun mal müdür, posta müdürü, yani kasabanın erkânı… Buranın müdavimleri… Ajans haberlerini de kaçırmam. Haberim olur her bi şeylerden… Yeri gelince, konuşmak ilazım olunca, mahcup olmayayım diye gazata da okurum…’
Gazeteyi daha bir yaklaştırdı gözlerine. Akşama erkân toplanacak. Yunus Bey haber göndermiş: ‘Odayı hazırlasın… Gaymakam Bey falan orda olacağız akşama…’ diye.
-Cahit! Laa Cahit! Oğlum şoo buttan, işni bitir de , şöyle bi yarım kilo kadar gara et çıkart, sinirlerini filan eyi ayıkla haa, eyice bi güzel döv de… ağşama erkân, Kaymakam Bey, Müddümümi filan gelecekler…”
Usta yazar ÖZtaş Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze Anadolunun ortalarından başkentimize Anadolu insanının’ fazla bilmişliğini, kalenderliğini, siyaseyetin insan karakterine etkilerini irdeleyen bir değişim romanı yazmış… Sürükleyici, gerçekci,… ve gerçek bir Anadolu kadını… Hassas, düşünceli, alıngan, mücadeleci, inatçı, başarılı, kahraman… Seveceksiniz…

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786256500693
Yayın Tarihi :2023-10-03
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Romanın Kaderi
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :209
Kapak :Karton
Kağıt :Kitap Kağıdı
Boyut :135 X 215
Emeği Geçenler :
Yazar   : Kaya Öztaş
Grafiker   : Züleyha Arslan
Dizgici   : Mehmet Şerikan Kara
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler