Dünyanın kaynakları hızla tükenip, modern hayat içinde mutfakta geçirilen zaman azaldıkça “Bu gidişatı değiştirmek için daha fazla ne yapabilirim? Öğrendiklerimi gelecek kuşaklarla nasıl paylaşabilirim?” düşüncesi beni bir kitap projesine yönlendirdi.
Özge Şahin ile Geleceğin Mutfağı kitabının; sürdürülebilirlik kavramına duyarlı, atıksız mutfak ve gıda israfı konularına hassasiyeti olan herkes için bir rehber, “gıdaya saygı” konusunda bir hatırlatma niteliği taşımasını diliyorum. Hedefim; hâlâ mutfakla bağı olan ya da bir şekilde bağı kopmuş her yaştan bireyi ve özellikle de yeni nesli kucaklayarak, geçmişten geleceğe bir köprü kurmak...
Sayfaları çevirdikçe, meyve-sebzelerin kabukları, sapları, meyve çekirdekleri gibi atık olarak gördüğümüz pek çok malzemeyle yaratıcı ve sağlıklı yemekler yapabileceğinizi göreceksiniz.
Sadece reçetelerden oluşan bir yemek kitabı değil, geçmişin rehberliğiyle geleceğe ışık tutacak uzun soluklu bir proje hayal ettim... Amacım, günlük hayatımızda kolayca uygulayabileceğimiz yöntemlerle israfı en aza indirmek ve aynı zamanda lezzetli yemekler yapabilmenin yollarını göstermek.
Unutmayın; atıksız bir mutfak oluşturmak, hem çevreye hem de bütçenize katkıda bulunur.
Her bir tarif, israfı önlerken besleyici ve lezzetli yemekler yapmanıza yardımcı olacak şekilde tasarlandı. Umarım bu kitap sizlere ilham verir ve mutfağınızda sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemenize katkıda bulunur.
Birlikte, küçük adımlarla büyük farklar yaratabiliriz. Kitabımı elinize alarak bu yolculuğa çıktığınız için teşekkür ederim.
Özge Şahin, Atıksız Mutfak Şefi
YAZAR HAKKINDA:
Boğaziçi Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümü’nden TÜRSAB Sertifikası ile 1996 yılında mezun oldum. Hilton Oteli’nde rezervasyon, Divan Oteli’nde Food&Baverage sorumlusu ve Turkcell İnsan Kaynakları&Organizasyon alanlarında hizmet verdim. Yaptığım her iş ve tanıştığım her insan sayesinde kazandığım deneyimleri heybeme katarak ilerlemeyi seçtim.
Girişimci kadın ruhunun toplumun kalkınmasındaki rolünün farkında olarak önce kendi değerimi bilmeyi, sonra yaşama yeni değerler katmayı hedef haline getirdim. Bilim ve teknolojinin hayatı kolaylaştıran yönünü, çıktığım yolda pusulam olarak kabul ettim. İnternet dünyasına doğru hamlelerle adım atmak en önemli öğretilerden biriydi. Bu sebeple e-ticaret alanına odaklandım. Hatta sanslikadin.com’un ilk 20 start-up e-ticaret girişimcisi arasına girdim.
Yemek yapmayı, yaptığım yemekleri paylaşmayı, farklı mutfakları araştırmayı sevmem, zamanla en büyük zevkimi, işim haline dönüştürdü. Anadolu coğrafyasının eşsiz mutfak kültürünü araştırdıkça, geçmişle gelecek arasında bir köprü kurma ve sağlıklı beslenme ihtiyacına yönelik eyleme geçme isteğim giderek arttı.
Çalıştığım kurumlarda yiyecek-içecek alanlarında yöneticilik deneyimim olduğu için hayatın sunduğu imkânları güzel projelerde buluşturmaya karar verdim. Önceliğim hep eğitim olduğu için de Sağlıklı Mutfak Şefi, Sıfır Atık Mutfak ve Sürdürülebilir Mutfak alanlarında eğitimlerimi tamamladım.
Bunlardan bazıları; Stanford Üniversitesi’nden Food Sustainability, Mindfull Eating and Healthy Cooking Specialization Sustainable Living 101 (Online)
Hayatın sunduğu fırsatların kıymetini bilerek, evlerinize konuk olduğum mutfak yolculuğuma devam etmekteyim.
Bu yolculuk süresince;
TV 360’ta 1,5 yıl “Özge Şahin ile Tatlı Tuzlu” programının sunuculuğunu üstlendim. Daha sonra Show TV’de canlı olarak yayınlanan “Ender Saraç ile Sağlıklı Günler” programında yer aldım. Dört yıl boyunca FOX ekranlarında yayınlanan “Çağla ile Yeni Bir Gün” programında en özel tariflerimi hazırlarken, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ile sağlıklı tariflerimi sizlerle buluşturdum. Star TV’de yayınlanan “Prof. Dr. Murat Aksoy ile Hafta Sonu” programı içerisindeki mutfak bölümünde de sağlıklı ve atıksız tarifler hazırladım. Müge Boz ile kamera karşısına geçerek “atıksız mutfak” temalı tariflerimi yine Star TV izleyicileriyle paylaştım. Bein Gurme ekranlarındaki “Atıksız Mutfak” programıyla 39 bölüm boyunca, mutfakta israfın önüne geçen yaratıcı tarifler ve öneriler hazırlayıp sundum. Tüm bunların yanı sıra tariflerimi, YouTube kanalımda ve Instagram’da paylaşmak da benim için ayrıca çok keyifli.
Devamı
Format |
:Kitap |
Barkod |
:9786258474756 |
Yayın Tarihi |
:2024-12-04 |
Yayın Dili |
:Türkçe |
Orjinal Adı |
:Özge Şahin ile Geleceğin Mutfağı;Pratik ve Leziz Atıksız Tariflerle Sürdürülebilir Mutfak Rehberi |
Baskı Sayısı |
:1.Baskı |
Sayfa Sayısı |
:256 |
Kapak |
:Karton |
Kağıt |
:Kitap Kağıdı |
Boyut |
:210 X 270 |