1963 yılında Istanbulda, Üsküdar semtinde doğdu. Müziğe yedi yaşında iken mandolin çalarak başladı. Lise yıllarında Ney sazına karşı büyük bir arzu duydu. Babası Üsküdarlı lüthiye Teoman Kaya Ustanın teşviki ile 1979 da Neyzen Erdoğan Köroğlunun talebesi oldu.
1981 yılında Konyaya, Mevlevi ihtifâlini seyretmek için gittiği sırada, Neyzenbaşı Doğan Erginin nâzik dâveti ile mutrıp heyetine dâhil oldu.
1982 yılında İ.T.Ü. Türk Mûsıkîsi Devlet Konservatuarı Enstrüman Yapım Bölümüne girdi. Aynı zamanda okulda Neyzen Niyazi Sayının ney derslerine iştirak etti. Okul dışında ayrıca Cahit Gözkân, Süheyla Altmışdört, Lâika Karabey,Nezih Uzel ve Kâni Karaca gibi hocalardan istifâde etti.
1989-1990 yılları arasında İ.Ü. Devlet Konservatuarı Türk Müziği İcra Heyetinde görev aldı. Aynı okulda daha sonraki yıllarda dört sene boyunca Yaylı Sazlar Yapımı ve Tarihi ileGitar Yapımı ve Tarihi derslerini verdi.
1991 yılında T.C. Kültür Bakanlığı Istanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğuna dahil oldu. Halen bu toplulukta ney ve trompet icrası ile çalışmalarını sürdürmektedir.
Bağlı bulunduğu toplulukla olduğu kadar değişik müzik toplulukları ile de yurt içi ve dışında 1000den fazla konsere iştirak etti.

Neyzen Ahmet Kaya, 5 yıl müddetle de, Galata Mevlevihânesinde düzenlenen Mevlevi ayinlerinde, Neyzenbaşı olarak hizmet etmiştir.

Peşrev-i Şah-u Huban adında bir CD si de bulunan Neyzen Ahmet Kaya bu güne kadar pek çok talebe yetiştirmiştir. Daha geniş kitlelere ulaşabilmek için Ney Metodu çıkarmış,Ethem Ruhi Üngörün hazırladığı Lüthiyeler Ansiklopedisine ve Cafer Açının kitaplarına dâhil olmuştur.

Neyzenliğinin yanında uzun yıllar baba mesleği olan müzik aleti yapımını da sürdüren Kaya, 2010 yılı sonuna kadar 100den fazla enstruman çeşidi yapmıştır

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786054208975
Yayın Tarihi :2000-01-01
Yayın Dili :Türkçe
Baskı Sayısı :3.Baskı
Sayfa Sayısı :416
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :195 X 275
Emeği Geçenler :
Yazar   : Ahmet Kaya
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler