Bu kitabın temel konusu Osmanlı bürokrasisi üzerine ve nasıl işlediğine dair bir incelemedir.

Osmanlı bürokrasisi, kendisinden önceki Türk-İslam devletlerindeki sevk, idare ve yönetimlerinin yüzlerce yıllık birikimlerinden süzülmüştür. Bu birikim sayesinde Osmanlı Devleti, küçük bir beylikten üç kıtada muntazam bir biçimde yönetilen bir Cihan Devletine dönüştü. Ve bu birikim sayesinde kendi sınırları içindeki farklı din, dil ve etnisiteye mensup milletleri bir arada huzur içinde yönetebildi.

Bir tarihçi ve arşiv uzmanı olan Necati Gültepe, özenle hazırladığı bu çalışmada çok sayıda belgeyi günışığına çıkarak asırlarca süren Osmanlı bürokrasinin nasıl işlediğini bir bir gözler önüne serer. Sevk ve idarede kâtiblerin nasıl merkezî bir rol oynadığını göstererek kâtiblere dair bilgilerimizi yeniden bir süzgeçten geçirmemizi sağlıyor. Dolayısıyla devleti ayakta tutan tüm unsurlar, mevcut bürokratik kalemlerin ne kadar güçlü olduğu ile doğrudan ilişkilidir.

Osmanlı bürokrasisi hakkında eksiklerini gidermek ve okumalarını derinleştirmek isteyenlere bu çalışmanın önemli bir açığı kapatarak katkıda bulunacağına inancımız tam.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789752448834
Yayın Tarihi :2019-05-15
Yayın Dili :Türkçe
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :616
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :160 X 235
Emeği Geçenler :
Yazar   : Necati Gültepe
Grafiker   : Adnan Elmasoğlu
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler