Eskiçağda Byzantion adını taşıyan İstanbulun tarihinde balıkların ve balıkçılığın çok önemli bir yeri vardır. Boğaz (Bosporos) üzerinde kurulmuş olması nedeniyle, Byzantion, ton, palamut ve uskumru gibi göç eden balıkların avlanmasında, gıda olarak tüketilmesinde ve ihracında Eskiçağın en önemli merkezlerinden biriydi. Ton balığı yurdu olarak ün yapan bu koloni kentinin salamura (tuzlama) balığı hemen her yerde tavsiye ediliyordu. Ne yazık ki, yunus balığı avının da en yoğun yapıldığı yer Byzantiondu. Nitekim kaynaklarda bir yandan Byzantionluların zalimce yaptıkları yunus avı anlatılırken, öte yandan Byzantionlularla yunuslar arasında geçen sevgi dolu karşılıklı duygusal öykülere de yer verilmiştir. İstanbulun en büyük koyu olan Haliçin Altın Boynuz olarak tanınmasının nedeni ise palamut balıklarıydı. Bu kitapta, Byzantionda avlanan ve tüketilen balıklar, balık avı, balık pazarları ve balıkçılar loncası gibi konular Antik Çağ yazarlarının eserlerinden aktarılan ilginç bilgiler ışığında ayrıntılı bir şekilde sunuluyor.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786053960850
Yayın Tarihi :2010-04-01
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Eskiçağ'da İstanbul'da Balık ve Balıkçılık
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :72
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 195
Emeği Geçenler :
Yazar   : Oğuz Tekin
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler