Hakkında çok az şey bildiğimiz Bizans İmparatorluğunun mutfağı yüzyıllar boyunca Batıyı büyüledi. İşte Andrew Dalbynin Bizansın Damak Tadı ilk defa, hem de olağanüstü ayrıntılı bilgilerle bu bilgisizliğimize son veriyor ve Doğu Roma İmparatorluğunda ne yenildiğini ve nasıl pişirildiğini gözler önüne seriyor.
Romanın baharatlarını deniz ürünleriyle ve Ege ile Yunan dünyasının basit yerel yiyecekleriyle birleştiren Bizans mutfağı benzersiz bir tat oluşturmayı başarmıştı. Bu tatların çoğu modern Türkiye ve Yunanistanda iz bırakmıştır.
Dalby bu yok olmuş mutfağa hayat verirken Konstantinopolisin kokularını, yaşam alanlarını, pazarlarını anlatıyor; tarifleri ve gelenekleri anlatırken sağlıkla, mevsimlerle, aşk ve tıpla da ilişkisini kuruyor. Kısacası Bizans dünyasında günlük hayatı olanca zenginliğiyle resmediyor.
Müthiş bir kitap. Bir imparatorluğun merkezi ancak bu kadar parıltılı anlatılabilir.
Charles Perry, Cornucopia
Zarif bir kitap Bizansa ve kültürüne yeni ve insani yaklaşımıyla Bizans uzmanları kadar sıradan okurların da ilgisini çekecek.
The Bryn Mawr Classical Review
Devamı
Format |
:Kitap |
Barkod |
:9786051069104 |
Yayın Tarihi |
:2014-09-01 |
Yayın Dili |
:Türkçe |
Orjinal Adı |
:Bizans'ın Damak Tadı |
Baskı Sayısı |
:1.Baskı |
Sayfa Sayısı |
:300 |
Kapak |
:Karton |
Kağıt |
:2.Hamur |
Boyut |
:140 X 210 |